تحولات غزه نشان داد بازنگری در سازوکارهای حقوق بینالملل ضروری است/ آمریکا و غرب حاضر به محکومیت جنایات اسرائیل نیستند.
حقوق بینالملل غیرقابل پذیرش بوده و جنایت جنگی محسوب میشود.
این در حالی است که باوجود بیداری ملتها در سراسر دنیا از جمله مقامات آمریکایی و اروپایی همچنان حاضر به محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی نیستند و همچنان استانداردهای دوگانه خود را دنبال میکنند. کشورهای غربی نه تنها هیچگونه فشار سیاسی و دیپلماتیک به رژیم موقت صهیونیستی برای پایان تجاوز علیه حقوق ملت فلسطین وارد نمیکنند بلکه حمایت از این رژیم را نیز در دستور کار خود قرار میدهند.
به هر روی، تحولات مربوط به جنگ رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه بار دیگر نشان داد بازنگری در سازوکارهای حقوقی بینالمللی ضروری است. شورای امنیت سازمان ملل متحد به دلیل کارشکنی غربیها نتوانست به وظایف خود عمل کند همانطور که در هفتههای نخست، شورای امنیت قطعنامهای در محکومیت جنایت صهیونیستها صادر نکرد.
در پیشنویس اخیر آمریکا به شورای امنیت هم تلویحا ادعا شده بود رژیم صهیونیستی دارای حق دفاع مشروع است زیرا این رژیم جعلی با «طرح متارکه» در سال ۲۰۰۵ میلادی به حضور نظامی و فیزیکیاش در نوار غزه خاتمه داده است و دیگر اشغالگر محسوب نمیشود که این نظر آمریکاییها با اعتراض کارشناسان صلیب سرخ بینالمللی موسسات بینالمللی مستقل و مجمع عمومی مواجه شد زیرا رژیم صهیونیستی کنترل موثر بر نوار غزه دارد و با محاصره غزه از زمین دریا و هوا به حقوق مردم تجاوز کرده و بر بسیاری از شئونات حاکمیتی غزه سلطه دارد.
با عنایت به اشغالگری این رژیم در قطعنامههای متعدد مجمع عمومی سازمان ملل به مصائب مردم فلسطین اشاره گردیده و اشغالگری اسرائیل بصراحت در آنها محکوم شده است؛ ازجمله در قطعنامههای شماره ۲۷۲۷ ، ۲۷۲۸، ۲۸۵۱، ۳۰۰۵، ۳۰۹۲، ۳۱۷۵، ۳۲۴۰، ۳۴۱۴، ۳۵۲۵، ۳۲/۹۱، ۳۲/۲۰، ۳۲/۶۱، ۳۳/۲۹، ۳۳/۱۴ و … که در بیشتر آنها از اشغالگر خواسته شده تا این اراضی را به فلسطینیان واگذار نماید و علاوهبر این از رژیم جعلی خواسته شده از نقض حقوق بشر امتناع کند که این امر دلیلی متقن بر اشغال فلسطین باشد. بر همین اساس ادعای حق دفاع مشروع برای اشغالگر از سوی آن رژیم و آمریکا بیشتر به یک طنز سیاسی شباهت دارد؛ زیرا در ماده ۵۱ منشور، وقوع حمله مسلحانه علیه یک کشور لازمه تحقق حق دفاع مشروع است.
همچنین مضامین قطعنامههای مجمع عمومی در محکومیت اشغالگری سرزمین فلسطین و نقض حقوق بشر فلسطین، در بیش از ۴۰ پیشنویس قطعنامههای شورای امنیت نیز درج گردید اما علیرغم آنکه وظیفه اصلی شورای امنیت برمبنای فصل هفتم منشور حفظ صلح و امنیت بینالمللی است و طبق ماده ۳۹ آن شورا میبایست قضاوت کند که در حوادث آیا تهدید علیه صلح یا اقدام تجاوز کارانه صورت گرفته است و سپس بر مبنای مواد ۴۱ و ۴۲ جهت حفظ صلح بین الملل توصیه یا تصمیم بگیرد این پیشنویسها با جانبداری آمریکا، انگلیس و فرانسه هرگز تحقق نیافته است.
در مجموع میتوان گفت با وجود جنایت های متعدد رژیم اشغالگر علیه فلسطینیان و نقض آشکار قوانین بینالمللی همراهی و حمایتهای دول غربی به ویژه آمریکا در جنایات این رژیم امکان پیگیریها در قالب حقوق بینالملل را به حداقل رسانده است.
در پایان پیروزی مجاهدان و رزمندگان محور مقاومت در سراسر منطقه غرب آسیا، آزادی فلسطین عزیز و مظلوم و رهایی مردم بیگناه غزه از چنگال رژیم جنایتکار صهیونیستی را از درگاه خداوند منان مسئلت داریم.
گفتنی است؛ علاوه بر وحید جلال زاده رئیس کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس در همایش «تحولات در غزه از منظر حقوق بین الملل»،کاظم غریب آبادی معاون امور بین الملل و حقوق بشر قوه قضائیه، توکل حبیب زاده رئیس مرکز امور حقوق بین المللی ریاست جمهوری، الهام امین زاده مشاور وزیر امورخارجه در مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه و تعدادی از اساتید دانشگاه و کارشناس ارشد وزارت امورخارجه در این همایش حضور داشتند./
دیدگاهتان را بنویسید